Digital samtid, del 2

I dag er sosiale medier, bruk av Internett og mobiltelefoner en standard, noe du ikke kan leve uten, spesielt blant unge mennesker.  Jeg hadde som hjemmelekse å ikke bruke sosiale medier i 24 timer. Mine gjøremål for dagen var å konsentrere meg om skolearbeid, trene og besøke en venn.  Jeg følte meg veldig effektiv den dagen jeg ikke brukte sosiale medier. Jeg gjorde skolearbeid uten å sjekke Messenger eller SnapChat. Det viste seg at jeg også hadde tid til overs til å rydde huset.

Jeg opplevde mye positivt ved å ikke bruke sosiale medier, selv om det var litt vanskelig fordi jeg følte at jeg gikk glipp av det som skjedde i den virtuelle verden, men jeg klarte å konsentrere meg om bare en ting om gangen. Jeg synes det var bra å ta litt pause fra sosiale medier. Jeg kan tenke meg å begynne å bruke mindre tid på sosiale medier og konsentrere meg om andre viktigere ting.

Bruken av sosiale medier påvirker hverdagene våre på både positive og negative måter. Vi har behov for å bli kjent med den reelle hverdagen til andre mennesker, deres interesser, holdninger, meninger osv. Noen ganger hender det at vi går inn på FaceBook for å sjekke noe, og etter noen timer har vi glemt hva vi ville sjekke. Noen sier at bruk av sosiale medier er bortkastet  tid. Men dette varierer fra person til person og er avhengig av om du vet hvordan du skal fordele tiden din. Sosiale medier er ikke bare å dele bilder, kommentere og “like”. De gir oss mulighet til å holde kontakten med familie og venner som bor i andre byer eller land. Vi kan berike kunnskapen vår ved å lære av andre sine erfaringer.

fbb

Sammenligner vi oss med andre på sosiale medier?

Noen av vennene mine som jeg kjenner via nettet, har jeg aldri møtt ansikt til ansikt. Det er fordi vi ikke bor i samme by. Noen mennesker som jeg følger på instagram er modeller, som har veldig bra kropp og som er veldig pene. Noen av vennene mine har mange “likes” på bilder og mange følgere på Instagram. Noen ganger sammenligner jeg meg med dem og ønsker å se ut som dem og ha så mange følgere på Instagram. Hvor mange “likes” vi har på bilder forteller oss hvor populære vi er. Hvorfor er dette viktig? Påvirker populariteten på sosiale medier vår selvevaluering ? Hvis ja, kan det få store konsekvenser for vår mentale helse hvis populariteten vår ikke er den vi ønsker?

Den konstante sammenligningen med andre hindrer oss i å være glade og fornøyde med livet. I det siste er det en rekke undersøkelser som undersøker effekten av sosiale medier på våre følelser. Langvarig bruk av Facebook og Instagram forårsaker negative følelser, humørsvingninger, depresjon og fall i tillit hos et visst antall personer .

compare

Er det store forskjeller på hvordan unge og gamle mennesker bruker Internett i dag?

Mennesker under 20 år, sammenlignet med pensjonister, har forskjellige grunner til å bruke Internett og sosiale medier. Unge mennesker har vokst opp med Internett og sosiale medier, men er det sant at de har blitt lei av det?

En undersøkelse viser at unge bruker mindre tid på sosiale medier på fritiden enn gamle. Mennesker under 20 år bruker Internett og sosiale medier for å planlegge og organisere sine hverdager, for eksempel ved å invitere venner på fest eller middag. Mennesker over 40 år bruker derimot Internett og sosiale medier, spesielt FaceBook, for å vise sine venner eller familie hva de gjør i hverdagen, de laster opp bilder av familien sin, og skriver innlegg om sin ferie osv.

Hva forskjellen på digital mobbing og annen mobbing?

Med digital mobbing mener vi all type mobbing som skjer i den digitale verden. Det omfatter alle tilfeller der noen bruker elektroniske enheter (mobiltelefon, datamaskin, kamera …) og Internett til å skremme, fornærme, ydmyke eller på annen måte skade noen. Noen eksempler på digital mobbing er trakasserende, fornærmende eller truende meldinger, bilder eller videoopptak, sjikanerende telefonsamtaler, bruk av falsk identitet, profiler på sosiale medier med falske navn, endringer eller tyveri av passord, sende virus og “sexting”.

Digital mobbing kan noen ganger være farligere enn mobbing som oppstår i den virkelige verden, av flere grunner:

 • Under digital kommunikasjon er folk villige til å si og gjøre hva de mest sannsynligvis ikke ville ha sagt og / eller ha gjort i kommunikasjon ”ansikt til ansikt”. Det skjer på grunn av anonymiteten som vi har, men også på grunn av fraværet av ikke-verbal kommunikasjon
 • Digital mobbing kan utføres når som helst og fra hvilket som helst sted.
 • Digital mobbing kan bli liggende lagret og søkbart på nettet i all framtid
 • Alle er alltid tilgjengelige for mobberne

bully

Vi blir ofte mer kalde og overfladiske i forhold til våre medmennesker når vi bruker sosiale medier, fordi mange føler seg tryggere bak skjermen. Vi viser ofte det beste og mest attraktive ved oss selv. Over sosiale medier kan man skjule det man ikke ønsker at andre skal se.

Sosiale relasjoner har endret seg med teknologi som smarttelefon og sosiale medier ved at man nå kan snakke med personer fra hele verden og ha flere venner enn det som var vanlig før. Man sitter helst hjemme og chatter med venner i stedet for å snakke med dem ansikt til ansikt.

Hvordan har mobbing endret seg med teknologi som smarttelefon og sosiale medier?

Med utviklingen av teknologi har vi fått et kraftig verktøy for kommunikasjon. Imidlertid kan bruk av Internett bli en lett tilgjengelig metode for å utføre vold mot jevnaldrende, selv 24 timer i døgnet. Det er flere og flere barn og ungdommer som har blitt utsatt for en form for mobbing via Internett. De fleste har nå tilgang til Internett og sosiale medier, og derfor skjer digital mobbing mye oftere enn før. Mobbingen har også blitt mye mer anonymisert og skjult.

Ofte er publikum på Internettet mye større enn i andre former for mobbing. Derfor er muligheten for at denne formen for vold blir tidligere oppdaget og stoppet. Dessuten er det viktig å understreke at vi aldri er helt anonyme på Internett.

cyber-bullying-finalcolor.png

Er Internett et trygt sted?

I det øyeblikket Internett ble allment tilgjengelig for alle, fikk vi uendelige muligheter for kommunikasjon, finne informasjon, læring, moro osv. Vi stoler på Internett, vi betaler regninger, kjøper, planlegger, oppnår forretningsmessige og personlige kontakter med folk på andre siden av verden. Vi sitter ved et skrivebord og kan se den eksotiske skjønnheten av neste alle deler av verden. For å hindre en rekke negative situasjoner som kan oppstå i den digitale verden, er det veldig viktig å være en ansvarlig bruker av Internett. Noen tiltak som kan gjøre vår digitale hverdag tryggere er:

 • Vær mot andre på nettet som du vil at andre skal være mot deg
 • For å beskytte navnet ditt, lag et kallenavn
 • Vær forsiktig med passordet ditt, ikke fortell det til andre
 • Ikke legg ut personlig informasjon der alle kan se den
 • Hvis du skal møte en venn som du har chattet med, ta med en venn eller en voksen
 • Ikke stol på alle informasjon på nettet, husk at alle kan legge ut noe på nett
 • Før du laster opp gratis filer, bør du ha lastet opp en antivirusprogram
 • Hvis du kjøper noe på nettet, vær oppmerksom på betalingsbetingelseneinternet-safety.jpg

Kilder:

Digital samtid- del 2 (heftet)

https://no.wikipedia.org/wiki/Digital_mobbing

http://sciencenordic.com/young-and-old-use-social-media-surprisingly-different-reasons

http://forskning.no/mobbing-internett-mobiltelefon-skole-og-utdanning/2010/10/lett-mobbe-digitalt

http://www.dagbladet.no/kultur/sammen-skaper-vi-trygghet-pa-nettet/60189590

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s